Европа ще се доближи до Америка, смятат геолози

Земната литосфера е съставена от отделни тектонски плочи, които "плуват" и се придвижват върху полутечната астеносфера (кликни за по-голяма версия). Изображение: USGS

Земната литосфера е съставена от отделни тектонски плочи, които "плуват" и се придвижват върху полутечната астеносфера (кликни за по-голяма версия). Изображение: USGS

Субдукционна зона, формираща се в морето край португалския бряг, бележи началото на цикъл, който ще доближи Европа до Америка, заявиха геолози. 

Учени от университета Монаш в Австралия открили данни за район в Атлантическия океан, който се превръща в активна субдукционна зона. Субдукционната зона е място, на което една тектонска плоча се подпъхва под друга в мантията на планетата.

Новооткритата активност може да е сигнал за начало на нов етап от т.нар. цикъл на Уилсън, при който тектонски движения разкъсват суперконтиненти, което води до образуването на океани. Следва етап на стабилизиране, последван от образуването на нови субдукционни зони, които събират първоначално фрагментираните континенти.

Според учените извършеното картографиране на океанското дъно е показало начало на формиране на разлом, което свидетелства за тектонско активизиране по ръба на югозападната иберийска плоча.

Фрагментиране и формиране наново на суперконтиненти е имало най-малко три пъти за повече от 4 милиарда години на Земята, а наблюдаваната субдукция постепенно ще изтласка Иберийския полустров към Съединените щати през следващите 220 милиона години, отбелязаха учените. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: