Галя Пенчева спечели финала на състезанието FameLab

Галя Пенчева, която получи наградата и на журито и на публиката, ще се състезава на международния финал на FameLab в Челтнъм, Англия. Снимка: FameLab

Галя Пенчева, която получи наградата и на журито и на публиката, ще се състезава на международния финал на FameLab в Челтнъм, Англия. Снимка: FameLab

Националният финал на FameLab (Феймлаб) – състезанието, в което участниците имат три минути, за да развълнуват публиката с научен въпрос – премина с пълна зала, смях и хубаво настроение. Мероприятието бе част от „Софийски фестивал на науката“ и се проведе в Театър „София“ на 10-и май.

Всички FameLab финалисти се представиха много добре и журито се затрудни в избора си, но накрая първата награда бе дадена на Галя Пенчева.

Съ-основателката на Центъра по забавна математика ни разказа за ирационалните числа, любовта и Питагор. Галя, която получи и наградата на публиката, ще се състезава на международния финал на FameLab в Челтнъм, Англия.

Втора награда получи Миглена Аладжова с разказа си за имунната система, а трета – Димитър Желев, от който научихме за почвата и нейната „памет“.

На едномесечен стаж в БНТ пък бе поканен Наско Стаменов. Той беше един от „лудите химици“ забавлявали децата (и възрастните) с химични опити пред Театър „София“, като част от програмата на фестивала на науката. Изглежда няма нищо, което да възпламени любовта на малчуганите към химията, като малко (съвсем целенасочени и безопасни) експлозии и фойерверки.

Но да се върнем на FameLab. Изненадващо забавно се оказа случайното изгасване на тока в залата към края на събитието. В тъмното публиката и участниците започнаха да играят на думи – публиката подхвърляше случайна дума на състезателите, които пък трябваше на прима виста да разкажат нещо (научно), свързано с нея. По този начин стана ясна например важността на електрическите генератори и двигателите с вътрешно горене.

На участниците бяха раздадени различни подаръци, а първите трима получиха и парична награда. От тук нататък стискаме палци на Галя, за която приключението FameLab продължава.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: