Хонконг е построен върху древен супервулкан

Хонконг е изграден върху вулкан изригнал за последно преди 140 милиона години.

Хонконг е изграден върху вулкан изригнал за последно преди 140 милиона години.

Хонконг е изграден върху древен супервулкан, който е изригнал за последен път преди 140 милиона години в мезозойската ера, установиха учени, цитирани от ИТАР-ТАСС. Научният екип изследвал геологическия парк в крайградския район на мегаполиса.  В този парк се намират многобройни малки островчета и скали с вулканичен произход.

Хипотезата за съществуването по тези места на свръхмощен вулкан, който по-късно потънал в земните недра и частично под водата, беше изказана още през 2008 г.

Сега експертите окончателно потвърдиха достоверността на това предположение. Специалистите установиха, че диаметърът на калдерата (вулканично образувание, получено при сриване на вулкана навътре в самия него) на супервулкана достига 18 километра. При това нейната площ е обхващала както полуостров Коулун, така и остров Хонконг, който сега е застроен с небостъргачи.

„Може да се твърди, че градът е изграден върху древен вулкан. Но той отдавна е изгаснал и вече няма да изригва“ – заяви геоложката Дениз Тан. По-рано тази „огнедишаща планина“ е изхвърляла в атмосферата 1,3 хиляди кубически километра вулканична пепел.

Един от авторите на откритието д-р Родерик Сиуел заяви, че в наше време на планетата съществуват около 50 супервулкана, чиито мощни изригвания могат радикално да изменят ландшафта и климата на Земята. Подобно катастрофално бедствие ще бъде с много тежки последствия.

Последното изригване на супервулкан се е наблюдавало преди 27 хиляди години на Северния остров в Нова Зеландия, при което се е образувано езерото Таупо. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!