„Магистрала от ада“ причинява супер-бързи изригвания на някои вулкани

Вулканът Ирасу в Коста Рика. Снимка: Rafael Golan (CC BY-SA 3.0)

Вулканът Ирасу в Коста Рика. Снимка: Rafael Golan (CC BY-SA 3.0)

Подземна „магистрала от ада“ позволява някои вулкани да изригват много бързо, което съществено би затруднило прогнозирането на тези събития, сочат резултатите от ново изследване.

Вулканите изхвърлят стопена скала, създадена в земната мантия – слоя, разположен между земното ядро и земната кора. Магмата, която идва от мантията, се складира в камера под вулкана и налягането нараства докато не се стигне до изригване.

Според конвенционалните разбирания разтопеният материал се изкачва бавно към въпросната камера, прекарвайки по-дълъг период в междинната зона на няколко километра под вулкана. Резултатите от новото изследване обаче сочат, че съществуват канали, които директно свързват земната мантия с магмената камера.

Това означава, че вулканът може да бъде „презареден“ и да стане готов за ново изригване само за няколко месеца – като мигване в геологически мащаби. Феноменът може да има сериозни последствия за хората, които живеят в райони около такъв тип вулкан.

Екип под ръководството на Филип Рупрехт от Колумбийския университет в Ню Йорк изследвал пепел от изригване на вулкана Ирасу в Коста Рика между 1963 г. и 1965 г. Във кристали от вулканичния минерал оливин учените открили струпвания на никел.

Панорама от кратера на Ирасу. Снимка: Dirk van der Made (CC BY-SA 3.0)

Панорама от кратера на Ирасу. Снимка: Dirk van der Made (CC BY-SA 3.0)

Това според учените свидетелства за изключително бързото изкачване на магмата. Ако то се е случило по-бавно, никелът е щял да се разтопи и „разсее“ в кристалите. Учените изчислили, че само за няколко месеца магмата се е изкачила цели 35 километра през земната кора.

„Трябва да има канал от земната мантия до магмената камера“, заяви геохимикът Тери Планк от екипа. „Харесва ни да го наричаме ‘магистрала от ада’“, допълва той. Съдържащ специфичните никелови проби оливин е открит също във вулкани в Мексико, Сибир и северозападната част на Америка, което доказва, че не става въпрос за местен феномен, казват още учените.

Откритието може да обясни защо сеизмолозите понякога регистрират мистериозни земетресения на дълбочина 20-30 километра, няколко месеца преди даден вулкан да изригне. Те може би се дължат на бързото изтласкване на магма през скритите „магистрали“.

Един пример за такова събитие е известното изригване на вулкана Еяфялайокул, пепелта от което блокира полетите в Европа през 2010 г. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: