Откриха най-големия вулкан, съществувал някога на планетата

3D изображението показва гигантския вулкан Таму Масиф, ширещ се на океанското дъно в северозападния Пасифик. Снимка: William Sager

3D изображението показва гигантския вулкан Таму Масиф, ширещ се на океанското дъно в северозападния Пасифик. Снимка: William Sager

Учени от Университета на Хюстън потвърдиха, че вулканът Таму Масиф е най-големият съществувал някога на планетата. Той е близък по размерите си с някои от гигантските вулкани на Марс, което го нарежда сред първенците в Слънчевата система.

Разположен на 1600 километра източно от Япония в Тихия океан, вулканът е част от Шатси Райз – подводна планинска верига, която се е образувала преди 130-145 милиона години. Таму Масиф заема територия от около 311 000 квадратни километра. За сравнение вулканът Мауна Лоа на Хавайските острови е „само“ 5200 квадратни километра. 

За по-адекватно сравнение трябва да потърсим чак на Марс, дом на вулкана Олимп, който е видим в ясна нощ с любителски телескоп. Той е висок 22 километра и по обем е само с 25% по-голям от Таму Масиф.

До сега не беше ясно дали Таму Масиф е единичен вулкан или е съставен от множество ерупционни точки. След като анализирали събраните данни, учените заключили, че масата базалт, съставляваща въпросния вулкан, наистина е възникнала от един източник, в близост до центъра.

„Таму Масиф е най-големият самостоятелен щитовиден вулкан, откриван някога на Земята“, казва Уилям Сагър, ръководил екипа учени. Вулканът-гигант се отличава от другите подводни вулкани не само по своя размер, но и по форма. Той е нисък и широк, което означава, че потоците лава, изхвърляни от него, са изминавали големи разстояния в сравнение с повечето други вулкани на Земята.

Според Сагър Таму Масиф е на около 145 милиона години и е станал неактивен няколко милиона години след формирането си. Върхът му е на около 2 километра под вода, докато по-голямата част от основата му е на дълбочина над 6 километра. (Източник: University of Houston)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: