Преработеното месо увеличава риска от преждевременна смърт

"Като цяло оценката ни е, че 3% от случаите на преждевременна смърт могат да бъдат предотвратени, ако хората ядат по-малко от 20 грама преработено месо на ден", казва проф. Сабине Роорман. Снимка: ILRI/flickr

"Като цяло оценката ни е, че 3% от случаите на преждевременна смърт могат да бъдат предотвратени, ако хората ядат по-малко от 20 грама преработено месо на ден", казва проф. Сабине Роорман. Снимка: ILRI/flickr

Голямо изследване на 500 000 мъже и жени установи наличието на връзка между консумирането на преработено месо и риска от сърдечносъдови заболявания и рак.

Учените поясняват, че една от трудностите в това да се оцени ефекта от консумацията на месо върху здравето, се състои в допълнителните фактори свързани с начина на живот. Например вегетарианците често  водят по-здравословно съществуване от средностатистическия човек в популацията.

Това се свързва с факта, че те обикновено не пушат, по-слаби са и са по-склонни да бъдат физически активни. Само в голямо изследване, както е в случая, е възможно да се разграничат последствията от яденето на месо и неговата преработена разновидност от други влияещи фактори.

В „Европейско проспективно изследване на рака и храненето“ (EPIC) са взели участие 10 страни в Европа и близо половин милион души. Учените установили, че диета, която разчита на много преработено месо, често е свързана и с други нездравословни практики. Оказва се, че мъжете и жените, които ядат най-много от него, включват най-малко плодове и зеленчуци в менюто си и са по-склонни да пушат. Открита била и тенденция мъжете, които ядат много месо, също така да консумират много алкохол.

Резултатите показали, че риска от преждевременна смърт нараства с консумираното количество преработено месо. Малко червено месо в диетата обаче изглежда има положителен ефект. Според учените това се дължи на факта, че червеното месо е важен източник на хранителни вещества и витамини.

„Риска от по-ранна смърт вследствие на рак или сърдечносъдови заболявания също нараства с количеството консумирано преработено месо“, казва проф. Сабине Роорман, ръководила анализа. „Като цяло оценката ни е, че 3% от случаите на преждевременна смърт могат да бъдат предотвратени, ако хората ядат по-малко от 20 грама преработено месо на ден“, обяснява тя. (Източник: BioMed Central Limited)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: