Силните земетресения могат да отключат нови трусове на големи разстояния

Сеизмограма на земетресение с магнитуд 5.0. Изображение: Dave Schumaker

Сеизмограма на земетресение с магнитуд 5.0. Изображение: Dave Schumaker

Силните земетресения могат да отключат други трусове на далечно разстояние в най-малко 9 на сто от случаите, сочат резултатите от изследване.

Тъй като силните земетресения зачестиха през последните няколко години – на остров Суматра през декември 2004 г., в Чили през февруари 2010 г. и в Япония през 2011 г. – много хора започнаха да си задават въпроса дали голямо земетресение може да предизвика трус на другия край на планетата.

Том Парсънс от Американския геоложки институт решил да потърси отговор на този въпрос, като изследвал данни за сеизмичната активност на всеки континент, с изключение на Антарктида, от 1979 г. насам. Оказало се, че 24 от 260-те земетресения с магнитуд 7 или по-голям, през въпросния период, са били последвани от други трусове, отключени от сеизмични вълни, пресичащи големи разстояния.

„Опасността е малка, но подобен риск съществува“, поясни Парсънс.

Ученият споделя, че следващата стъпка ще е да се проучат данните за тези 24 земетресения и да се установи дали има нещо особено, свързано с тях.

Резултатите от изследването бяха представени на годишна конференция на Американското сеизмологично дружество в Солт лейк сити. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!