В Арабско море се появи нов остров след мощното земетресение в Пакистан

Новият остров, който се е появил след земетресението. Снимка: Latif Baloch

Новият остров, който се е появил след земетресението. Снимка: Latif Baloch

Силното земетресение в Пакистан стана причина за странната и ненадейна поява на нов остров в Арабско море.

Островът е разположен в близост до брега и пристанищния град Гвадар, на около 400 км южно от епицентъра на земетресението с магнитуд 7,7, което разтресе провинция Белуджистан и причини смъртта на над 250 души.

След труса жители на града забелязали новия остров, който е висок около 20 метра, дълъг близо 80 метра и широк около 30 метра. Мнозина заинтригувани риболовци се доближили до него, за да го заснемат. 

Земетресението с магнитуд 9, което бе в основата на опустошителните вълни цунами, залели Япония през 2011 г., бе толкова мощно, че успя да измести оста на Земята с около 17 см. Това както и много други земетресения изглеждат странни за незапознатите, но появата на новия остров има своето научно обяснение, свързано с движението на тектонските плочи и т.нар. кални вулкани.

Учени от Пакистанския институт по океанография посетиха острова и установиха, че на него има голяма концентрация на метан. „Екипът ни откри мехурчета, които се издигат към повърхността и се възпламеняват при драсване на клечка кибрит“, заяви Мохамад Даниш от института.

За сеизмолога Гари Гибсън от университета в Мелбърн появата на острова на стотици километри от епицентъра на земетресението е изненадваща.

„До формиране на остров се е стигало и преди в този район, но това е нещо необичайно и рядко срещано“, каза той. „Не съм чувал за поява на остров на толкова голямо разстояние от епицентъра на труса. Островът всъщност е кален вулкан – струпване на седименти, които са били изтласкани към повърхността от налягането на газа метан по време на земетресението. Тъй че островът няма фиксирана структура, а е смес от кал и скали, която ще се разпадне след време“, обяснява още Гибсън.

Старите жители на Гвадар помнят земетресение с магнитуд 8,1 в зоната на Белуджистан. Това мощно земетресение също е станало причина за появата на подобен остров, отбеляза Гибсън. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!