Генна терапия възстанови обонянието на мишки

Генна терапия бе използвана, за да може мишки, родени без да притежават усещане за мирис, да подушат заобикалящата ги среда, заяви международен екип от учени, цитиран от Би Би Си.

Микроскопични власинки по тялото на гризачите били засегнати от генетично заболяване. Тези власинки, известни като цилиум, могат да открият химически съединения във въздуха. Учените се надяват, че получените резултати ще допринесат за разработване на терапии срещу заболяването на власинките, което може да причини слепота, глухота и бъбречни болести.

Заменянето на мутиралия ген в генома на мишка й възвърнало усещането за мирис

Заменянето на мутиралия ген в генома на мишка й възвърнало усещането за мирис

Екипът под ръководството на университета на Мичиган изследвал мишки с мутирал ген, заради който поникването на власинките по тялото им е затруднено. Освен това генната мутация лишила гризачите от усещането за мирис.

Учените създали вирус, който може да зарази клетките с функционираща версия на въпросния ген. Вирусът три последователни дни бил инжектиран в носа на гризачите. Това позволило да се възстановят поникването на власинките и усещането на мишките за мирис.

„Получените резултати показват, че е възможно ген да бъде върнат обратно в клетките, да се произведе нужния протеин, да поникнат власинки и да се появят очакваните функции, заяви проф. Филип Бийлс от Лондонския университетски колеж, който е участвал в изследването. Тогава мишките ще могат да използват обонянието си, за да търсят храна.“

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър медисин“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: