Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ отваря врати днес в ЦУМ

Експонат от изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" в ЦУМ. Повече снимки - долу в страницата.

Експонат от изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" в ЦУМ. Повече снимки - долу в страницата.

От днес жителите и гостите на София ще могат да посетят образователната изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ на третия етаж в ЦУМ. Експозицията излага на показ истински човешки тела, както и части от тях, дарени в името на науката и съхранени по специална технология.

С реални подробности са показани мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и други „градивни“ елементи на организма.

По думите на Цветан Давидков, управител на фирмата Inter Contact – организатори на събитието в България – изложбата е „подвижна учебна стая“, като целта й е да разберем повече за това как функционира тялото. Експозицията, съдържа над 200 експоната и 14 цялостно запазени човешки тела.

За пръв път изложбата е показана през 2005 г. във Флорида. Организаторите разказаха, че почти във всички страни, където изложбата е гостувала, в началото тя е била посрещана с недоверие. Във Венецуела, през 2009 г. дори е била затворена от Уго Чавес.

Относно етичната страна на въпроса Катрин Дидли, представител на международния промоутър на изложбата в Европа обясни, че телата са дарени на медицински университет в Китай със съгласието на самите хора или на семействата им да бъдат използвани за медицински и образователни цели.

Експозицията дава възможност на хората да научат повече за собствените си тела и подчертава колко е важно човек да се грижи за здравето си. Посетителят може да се изненада от реалните пропорции, размери и разположение на органите в тялото. Може да се види нагледно как пушенето изменя белите дробове и влияе върху други органи. Показани са и ефектите, които инсулта и инфаркта имат върху тялото.

Предлага се и аудио-гид (версия за възрастни или за деца) на български, английски, руски, испански или френски. Цените на билетите варират от 10 до 18 лева, като най-скъпи ще са през уикенда. Изложбата, която ще продължи няколко месеца в зависимост от интереса на публиката, ще е отворена за посещения от понеделник до събота от 10 до 19 часа и в неделя от 11 до 18 часа, посочиха организаторите. Последните посетители ще могат да влизат един час преди затваряне.

Ето и снимки от изложбата (кликнете за по-голям размер): 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: