Лъчи с още по-голяма енергия в LHC през 2012 г.

Напречен "разрез" на отворения детектор CMS. Снимка: CERN

Напречен "разрез" на отворения детектор CMS. Снимка: CERN

ЦЕРН обяви вчера, че Големият андронен колайдър (LHC) ще генерира лъчи с енергия 4 TeV тази година, с 0.5 ТеV повече от генерираната през 2010 и 2011 г. Това решение бе взето от управата на ЦЕРН след годишния работен симпозиум в Шамони миналата седмица и предадения днес доклад от външния „Апаратен консултативен комитет за ЦЕРН” (CMAC). То е съпроводено от стратегия за оптимизиране на работата на LHC, за да събере максималното възможно количество данни през 2012 г., преди LHC да бъде спрян за дълго време в подготовката за генерирането на по-високи енергии. Целта за 2012 г. са 15 fb (единица за площ; 1 fb = 10-43 m2) за ATLAS и CMS, три пъти повече от 2011 г.   

„Когато започнахме да използваме LHC за експериментална физика през 2010 г., ние избрахме най-слабия безопасен лъч подходящ за експериментите, които искахме да провеждаме”, каза Ръководителя за ускорители и технология в ЦЕРН Стив Мийрс. „Две добри години на експериментален опит с лъчи и много допълнителни измервания направени през 2011 г. ни дават увереността безопасно да минем на по-високо ниво и така да разширим обхвата на физичните експерименти преди първото дълготрайно спиране на LHC.”

Отличното представяне на LHC през 2010 и 2011 г. загатна за вълнуваща нова физика, особено намаляването на диапазона от маса за Хигс бозона до само 16 GeV. Експериментите на ATLAS и CMS загатват, че Хигс бозона може да съществува в обхвата от 124 до 126 GeV. За да се превърнат тези догатки в откритие или за да отхвърлят Стандартния модел, се изисква още година събиране на данни. LHC е предвиден да навлезе в дълго техническо затваряне към края на тази година, за да се подготви за операция при пълната си предвидена енергия от 7 TeV на лъч.

„Докато LHC стигне първото си продължително спиране в края на тази година, ние или ще знаем, че Хигс бозона съществува, или ще сме изключили съществуването на Хигс бозон в Стандартния модел”, каза научния руководител на ЦЕРН Серджио Бертолучи, „И в двата случая това ще бъде основен напредък в нашето изследване на природата, приближавайки ни към разбирането на това как фундаменталните частици придобиват своята маса и откривайки началото на нова глава във физиката на елементарните частици.”

Програмата обявена днес предвижда генерирането на лъчи в LHC от следващия месец до ноември. След това ще има дълго техническо прекъсване от около 20 месеца. LHC ще възобнови действие късно през 2014 г. и ще провежда физични експерименти на пълната си предвидена енергия в началото на 2015 г.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!