3D принтираха аналог на живи тъкани

Сфера от наподобяващия жива тъкан материал, разработен от учените в Оксфордския университет. Снимка: University of Oxford

Сфера от наподобяващия жива тъкан материал, разработен от учените в Оксфордския университет. Снимка: University of Oxford

С помощта на 3D принтер британски учени създадоха изкуствен материал, които наподобява живи тъкани и в бъдеще би могъл да намери медицинско приложение.

Материалът е направен от липидни слоеве включващи в себе си хиляди свързани помежду си водни капчици, които могат да извършват някои от функциите на човешките клетки.

Тези мрежи от капчици биха могли да бъдат съставна част на нова технология за приемане на лекарства и с по-нататъшна разработка даже да заменят увредени тъкани в организма.

Като се има предвид, че е изцяло синтетичен, не притежава геном и няма способността да се реплицира, материалът позволява да се избегнат някои от проблемите, които са характерни за други видове изкуствено създадени тъкани, като например тези, които използват човешки стволови клетки.

„Целта ни не е да създадем материали, които са точно копие на живи тъкани, а по-скоро да разработим структури, които могат да извършват функциите на тъканите“, заяви ръководителят на изследването проф. Хейгън Бейли от химическия факултет в Оксфордския университет. „Капчиците могат да бъдат принтирани с протеинови отвори, за да се образуват пътечки през мрежата по подобие на тези на нервите, така че да могат да се предават електрически сигнали от една част на мрежата до друга“, обяснява проф. Бейли.

Всяка капчица е с диаметър около 50 микрона (0,05 милиметра) или пет пъти този на живата клетка. Учените обаче са на мнение, че няма причина размерите й да не могат да бъдат намалени.

Синтетичният материал освен това може да бъде проектиран така, че да приема различни форми, след като бъде принтиран. Плоска структура от него може да бъде програмирана да се сгъне и да приеме сферична форма.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science. (Източник: БТА, University of Oxford)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!