Учени от Принстън създадоха бионично ухо

Според учените е възможно в бъдеще разработката да доведе до създаването на човешко "шесто чувство". Снимка: Frank Wojciechowski

Според учените е възможно в бъдеще разработката да доведе до създаването на човешко "шесто чувство". Снимка: Frank Wojciechowski

Учени от университета Принстън създадоха с 3D принтер бионично ухо, което улавя радиосигнали и ги преобразува в звук.

За целта изследователите изготвят специална смес от говежди клетки и течен гел, към която в последствие се добавя и сребро под формата на фини частици. Принтерът е програмиран да оформя материала като ухо, а от сребърните частици се изгражда бобинна антена.

Бионичното ухо не е разработено с цел протезиране и подмяна на истинския човешки орган. Предназначението му е да позволи да се изследват възможностите за комбиниране на електроника с биологичен материал.

„Това, което направихме е най-вече демонстрация на възможностите за 3D принтиране“, казва ръководителят на проекта проф. Майкъл Макалпайн.

След като бъде принтирано ухото е меко и прозрачно. В процесът на култивиране, траещ 10 седмици, клетките се мултиплицират, цветът става телесен, а около антената се образува по-твърда тъкан. В пространството между клетките се изгражда специална „матрица“.

Според проф. Макалпайн експериментът е само още една стъпка в кибернетичните изследвания, но работата с времето може да доведе до заменяне на истински човешки функции и дори до създаване на електронно „шесто чувство“. По този начин ще стане възможна директната комуникация с дигитални устройства от всекидневието като лаптопи или смартфони.

Екипът демонстрира способността на бионичната антена да улавя радиосигнали, като прикачи електроди зад две от ушите. Когато учените излъчиха запис на композицията „На Елиза“ на Бетовен, електродите предадоха сигнала на свързани с тях колонки. Звука от класическата творба бе чист и без изкривявания. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!