Канадски изобретател „разпечатва“ автомобил на 3D принтер

Тест на колата Urbee. Снимка: Urbee

Тест на колата Urbee. Снимка: Urbee

Канадският инженер Джим Кор е изобретил и „разпечатва“ иновативен автомобил на 3D принтер. 

По думите на Кор тялото на автомобила Urbee 2 е направено от 50 отделни компонента. Тактиката, на която разчита новия дизайн, е много отделни части да бъдат заменени от по-малко и по-големи такива. По този начин се намалява теглото и се увеличава пробега на превозното средство. 

В по-голямата си част колата ще е направена от пластмасата ABS, използвана за 3D принтиране. Този материал, според създателите на Urbee 2, е не само лек, но и здрав като стомана. От метал ще бъде направено шасито и двигателя, чиято мощност няма да надвишава 10 конски сили. Цялостният олекотен дизайн позволява на колата да тежи 544 килограма. 

Джим Кор съобщи за намерението си само с 10 галона – или 37,8 литра – гориво да стигне от Сан Франциско до Ню Йорк, изминавайки разстоянието между двата града от над 4000 километра. По този начин той се надява да привлече още повече интерес към изобретението си.

Според инженера автомобила е напълно надежден, но смята да го подложи на стандартизирани технически инспекции. Възможно е в бъдеще, за подсилване на сигурността, да се принтират и шокови абсорбатори между външната обвивка и шасито на колата.

Като повод за гордост Кор определя аеродинамиката на Urbee 2. Челното аеродинамично съпротивление на капковидния хибрид е два пъти по-малко, отколкото е при спортните автомобили, достигайки коефициент 0,15.

В близко време компанията на Kor Ecologic планира серийно производство на колата. Стойността на прототипа е 50 000 долара. Вече са получени 14 поръчки, най-вече от участници в проекта.

Колко ще струва серийно произведения автомобил, не се уточнява. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!