Проблемът с 3D принтирането на оръжия става реалност

Модел за 3D принтиране на револвер-играчка. Изображение: wgss/Thingiverse

Модел за 3D принтиране на револвер-играчка. Изображение: wgss/Thingiverse

„В това време на спорове в САЩ по отношение на политиката към оръжията и възможните мерки, които да се предприемат, трябва да се обърне внимание и на един сравнително нов феномен – 3D принтирането и използването му за направа на оръжия“, смята професорът по инженерство Ход Липсън от Корнелския университет.

Според проф. Липсън, експерт по 3D принтиране, законите нямат особено значение, ако престъпник или любопитен тийнейджър решат да си направят пистолет с новата технология.

„С домашен 3D принтер може да се принтира оръжие, като се използва пластмаса ABS – същия материал от който се прави LEGO“, казва Липсън.

„Няма да можете да си направите снайперистка пушка с 3D принтер, нито пък ще можете да стреляте с 10 куршума в минута, но оръжието, което може да си направите пак може да е опасно. А големият пълнител не е нищо повече от пластмасова кутия с пружина. Елементарно е да се принтира“, обяснява професора.

Липсън, в съавторство с Мелба Кърман, току-що е публикувал книга озаглавена „Произведено: Възможностите и опасностите от машината, която може да направи (почти) всичко“. Авторите са посветили цяла глава на етичните и легални предизвикателства, свързани с 3D принтирането.

Според проф. Липсън и Кърман технологията е създадена за да бъде ползотворна.  Така например в индустрията с нея мога да се правят трудни за набавяне резервни части или пък сложни нови съоръжения. В медицината учените разработват методи за 3D принтиране на органи като сърдечни клапи.

Но технологията има и своята тъмна страна. Липсън споделя, че в Интернет могат да се намерят планове и дизайни за принтиране на оръжия. Според него има несполучливи дизайни, които могат да бъдат опасни и по чисто технически причини.

„Повече от престъпниците се притеснявам от невинни деца, които могат да принтират оръжие и да се наранят“, казва Липсън. „Какво ще стане ако дизайна е неподходящ или пък пластмасата е принтирана на грешната температурата? “ пита професорът и обяснява, че когато към подобна комбинация се прибави и барут, нещата могат да станат много лоши.

Поради навлизането на технологията за принтиране в ежедневието, Липсън е на мнение, че регулациите по отношение на оръжията трябва да се преориентират по-скоро към контрол на барута.

„Ако можех да говоря със законодателите, бих ги посъветвал да насочат вниманието си към най-основната част на оръжието – енергийния източник“, казва Липсън. (Източник: Cornell University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!