Dognition: разбери дали кучето ти е Айнщайн на четириногите

От началото на януари до сега в инициативата вече са се регистрирали над 2000 участника. Изображение: dognition.com

От началото на януари до сега в инициативата вече са се регистрирали над 2000 участника. Изображение: dognition.com

Dognition.com е нов сайт базиран в Университет Дюк, който предлага на притежателите на кучета начин да оценят сравнителната познавателна способност на любимеца си чрез серия тестове за емпатия, хитрост, памет и др.

Как работи сайтът? Участниците получават инструкции и играят научно обусловени игри с кучето си, записвайки резултатите. В последствие тези данни влизат в анонимен регистър, който обединява събраната информация.

Доброволците получават подробен анализ на качествата на кучето си. Както авторите на сайта казват „анализът ни ще ви даде информация за това как кучето ви вижда света: какви стратегии използва, когато срещне предизвикателство, как реагира в различни ситуации, какви са силните му страни”.

От своя страна dognition.com събира и обработва данните от всички участници и работи върху профилирането на различните групи кучета – по порода, пол, място на живеене и т.н. Засега в проекта са дефинирани седем общи типа куче спрямо когнитивни качества – например, „протокучето” по много неща прилича на първите кучета, които са започнали да създават връзка с хората преди хиляди години, „чаровникът” разчита за всичко най-вече на вас, „Айнщайн” пък си е направо учен.

Целта на проекта е да се разбере повече за кучетата чрез подход, в който обикновените хора стават активни участници в науката. Напоследък има голяма вълна от такива проекти за „гражданска наука” – научната работа се разделя между учените и непрофесионалисти – доброволци а интернет се използва за връзка между всички участници.

Зад сайта dognition.com стои международен екип от експерти, които от години се занимават с когнитивните способности на най-добрия приятел на човека.

Ето една от аналитичните игри, които се използват от dognition.com:

За да се издържа проекта, към момента всеки участник закупува инструкциите за различните тестове и така участва в него срещу 59.95 щ.д. (Източник: Университет Дюк, www.dognition.com)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!