Предприемачът Денис Тито търси „стара двойка“ за полет до Марс

Дeнис Тито. Снимка: NASA

Дeнис Тито. Снимка: NASA

Частната компания на първия космически турист, мултимилионера Денис Тито, планира да изпрати мъж и жена – най-вероятно брачна двойка на средна възраст – до Марс през 2018 година, предадоха световните агенции.

Според фондацията „Инспирейшън Марс“ пътуването до Червената планета и обратно трябва да трае 501 дни, а стартът на мисията е предвиден за 5 януари 2018 година.

Космическият кораб, който смятат да построят от фондацията, ще се състои от модул за живеене и от служебен отсек. В зависимост от мощността на ракетата, с която ще бъдат изстреляни, двата отсека могат да бъдат изведени заедно или един по един и след това да бъдат скачени в орбита.  

На 20 август 2018 година космическият апарата трябва да се доближи до Червената планета на разстояние 160 километра, а след това да поеме обратно към Земята, където ще се приземи на 21 май 2019 година.

В планирания отрязък от време Земята и Марс ще се намират на близко разстояние, а слънчевата активност – определяща за радиацията по време на полета – ще е в своя минимум. Корабът и ракетата-носител могат да бъдат построени въз основа на вече съществуващите технологии, в това число и на тези, използвани от НАСА по програмата на Международната космическа станция. Според авторите на проекта предварителните разчети, направени с използването на данните от полета на товарния кораб „Дракон“ и на ракетата „Фалкон“ на частната компания „Спейс екс“, показват, че тази цел е поне теоретически постижима.

Стартовото финансиране на проекта ще бъде осъществено с лични средства на Тито, чието състояние се оценява на няколкостотин милиона щатски долара. Към тях ще се прибавят и постъпления от частни дарения и от благотворителни фондове. Първият космически турист заяви, осигурените от него средства ще стигнат за първите две години работа по проекта – до края на 2014 година. Тито отбеляза, че мисията може да се окаже дори по-евтина, отколкото се е предполагало, но не назова точна сума.

Основателят на „Инспирейшън Марс“ изтъкна, че това ще бъде американски проект и членовете на екипажа трябва да са граждани на САЩ. Неговата компания е готова да си сътрудничи с чуждестранни партньори, най-вече с канадски, на които е поверено разработването на модула за живеене. Тито се надява и на помощ от NASA, въпреки че американското космическо ведомство не участва официално в проекта. Агенцията обаче приветства смелото начинание.

Тито заяви, че самият той няма намерение да лети до Марс, но би се радвал да стане свидетел на първия полет до Червената планета, който ще отбележи нов етап в усвояването на космическото пространство. NASA планира полет до Марс едва през 30-те години на този век, а 72-годишният Тито смята, че не може да дочака дотогава.

От „Инспирейшън Марс“ са се спрели на избора на „изпитана двойка“ на средна възраст, като най-добър вариант за полета, защото радиацията, на която ще бъдат изложени участниците може да предизвика стерилност. Но от фондацията отбелязват, че решението има и символичен характер и цели  по време на първия историческо полет до Марс да бъде представено цялото човечество. Така и растящите момчета и момичета ще имат свои герои и модели за подражание, смятат от организацията. (Източник: БТА, снимка на извадката: Viking Project/NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: