Симулация на мисия до Марс приключва на Хаваите

Хабитатът HI-SEAS и наподобяващият на Марс терен. Снимка: Sian Proctor

Хабитатът HI-SEAS и наподобяващият на Марс терен. Снимка: Sian Proctor

Симулация на 120-дневна мисия до Марс приключва утре на северния склон на хавайската вулканична планина Мауна Лоа, където се проведе експеримента.

От средата на април шестима души живеят в космически хабитат на 2440 м над морското равнище, на пусто поле застинала лава, което максимално се доближават до средата на Марс. Участниците в симулираната мисия се държат като първите хора, стъпили на Червената планета: правят научни експерименти, излизат навън облечени в имитации на космически скафандри и си приготвят храна с продукти, които биха издържали на дългия полет до Марс.

Командирът на мисията Анджело Вермюлен разказа в имейл интервю, че времето им, за разлика от очакванията, минава бързо и обикновено не им стига да завършат предвидените задачи, което също причинява стрес, като скуката и летаргията, установени при предишни подобни изследвания.

Изследователят Анжело Вермюлен гледа през прозореца на хабитата HI-SEAS. Снимка: Sian Proctor

Изследователят Анжело Вермюлен гледа през прозореца на хабитата HI-SEAS. Снимка: Sian Proctor

Основна част от мисията е експериментът с космическата кухня. „Астронавтите“ са готвели с изсушени и замръзени зеленчуци и месо, използвали са и полуфабрикати. Любими ястия са им станали оризовата крем супа, картофеното пюре, кръмбъл с малини, ябълковият сос и крекерите.

С наличните продукти са успели да си сготвят сполучливо руски борш, марокански тажин (вид гювеч), енчилазаня, супа от морски дарове, фабада астуриана (боб с месо от испанската кухня). Една от изненадите е, че участниците в мисията почти не са пили подсладени напитки. Предпочитали вода, чай и кафе.

Освен основните продукти за евентуална мисия до Марс се предвиждат и храни, като Нутела, фъстъчено масло, маргарин, както и достатъчно фибри, за да се компенсира тяхната липса в обработените продукти.

В резултат от „космическия“ начин на хранене четирима души от екипажа са отслабнали с от 2,2 до 3,6 кг. Това може да се дължи на различната храна, но и на ежедневия ритъм. Всички участници признават, че по време на мисията са тренирали повече, отколкото в обичайния си живот. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: