Законът загуби в глобалната „война“ срещу дрогата

Снимка: Chuck Grimmett (CC BY-SA 2.0)

Снимка: Chuck Grimmett (CC BY-SA 2.0)

През последните десетилетия повечето стратегии за контрол на наркотиците са съсредоточени върху опитите за премахване на техните източници, въпреки все по-големия брой гласове в подкрепа на други политики като де-криминализация или по-стриктна легална регулация.

От ООН наскоро оцениха, че търговията с наркотици възлиза на 350 милиарда долара годишно. Тя също се свързва и с по-висока престъпност и е ключов фактор за разпространението на пренасяни по кръвен път болести, като СПИН.

В новото изследване, публикувано в Бритиш медикъл джърнъл, се посочва, че международните опити за ограничаване на доставките на наркотични вещества са неуспешни, въпреки все по-големия финансов ресурс, заделян за целта.

От 90-те години на миналия век уличната цена на нелегалните вещества е спаднала, но тяхната сила и чистота се е увеличила. Това от свое страна е индикатор и за тяхната достъпност.

В публикацията си учените пишат, че „глобалното снабдяване с нелегални наркотици вероятно не е спаднало през изминалите две десетилетия. По-конкретно данните в това проучване сочат, че снабдяването с опиати и канабис се е увеличило, като се има предвид нарастващата сила и спадащите цени на тези нелегални продукти“.

В изследването били анализирани данните от 7 международни и държавно-финансирани системи за следене на наркотичните вещества. Данните проследявали цената и чистотата на дрогата поне за последните 10 години. 

Резултатите показали, че в САЩ – като се вземе предвид инфлацията – средната цена на хероина, кокаина и канабиса в периода 1990-2010 г. е паднала съответно с 81%, 80% и 86%. Чистотата и/или силата на тези субстанции е нараснала съответно с 60%, 11% и 161%. 

Подобна тенденция за въпросния период се наблюдавала и в Европа. Цената на опиатите и кокаина, като се вземе предвид инфлацията и чистота, е паднала съответно с 74% и 54%. В Австралия кокаинът е поевтинял с 14%, а хероинът и канабисът с 49%.

В САЩ заловените количества кокаин са спаднали на половина за разглеждания период, докато тези на канабис и хероин са се увеличили с 465% и 29%. На Стария континент конфискуваните количества кокаин и канабис варират, но хероинът се е увеличил с 380% до 2009 г.

Заключението на учените е, че „все по-усилените опити за контрол на глобалната търговия с нелегални вещества чрез правоохранителните органи се провалят“. (Източник: British Medical Journal)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: