Изследване: употребата на LSD, гъби и пейот няма връзка с появата на психични болести

Употребата на LSD, халюциногенни гъби или пейот не увеличава риска от психични заболявания, показа анализ на данни от 130 000 души, от които 22 000 са използвали психотропни вещества поне веднъж в живота си.

Снимка: Max Sparber (CC BY-NC 2.0)

Употребата на LSD, халюциногенни гъби или пейот не увеличава риска от психични заболявания, показа анализ на данни от 130 000 души, от които 22 000 са използвали психотропни вещества поне веднъж в живота си.

Изследователи от Норвежки университет за наука и технологии използвали резултати от национално проучване в САЩ, за да установят дали съществува връзка между психотропните субстанции и психичните проблеми. Те не успели да намерят такава, а били налице и силни индикации за противното – хората, които употребявали въпросните вещества имали по-малко заболявания от този тип.

Тери Кребс и Пол-Ърян Йохансен анализирали информацията от проведеното през 2001-2004г. „Национално проучване за употребата на наркотици и здравето“. В него се обръщало внимание на редица психични разстройства, между които и психоза.

„След като направихме необходимите корекции за други рискови фактори се оказа, че употреба поне веднъж в живота на LSD, псилоцибин, мескалин и пейот или употреба през изминалата година на LSD, не се свързват с по-голям брой психични проблеми или лечение на такива“, казва Йохансен.

Изследователите открили, че въпросната употреба всъщност се свързва с по-малко сериозни психични разстройства. Взимането поне веднъж в живота на LSD пък се асоциира с по-малък брой случаи на извънболнично лечение на психични заболявания или изписване на лекарства за такива. 

Учените посочват, че типа на изследването не позволява да се определи точно защо са открили това, което са открили.

„Не можем да изключим възможността употребата на психотропни вещества да има негативен ефект върху психичното здраве за някои индивиди или групи, което да се балансира на популационно ниво от положителния ефект върху психичното здраве при останалите“, заявяват учените в публикацията. (Източник: The Norwegian University of Science and Technology)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: