Британски учени близо до създаване на универсална ваксина срещу грип

Британски учени се доближават до разработване на универсална ваксина срещу грип, която ще се справя с всички щамове на болестта.

Илюстрация: Imperial College London

Британски учени се доближават до разработване на универсална ваксина срещу грип, която ще се справя с всички щамове на болестта.

Учените от лондонския Импириъл Колидж анализирали резултатите от изследване на пандемията от свински грип през 2009 г. Данните сочели, че хората, които още в началото й имали повече имунни клетки от определен тип, не развили тежка форма на болестта.

Въпросните имунните клетки, които убиват вируси-нашественици, са известни като CD8 T. Учените са на мнение, че ваксина, стимулираща тяхното производство в тялото, може да възпрепятства грипните инфекции. Това се отнася и за новите щамове на заболяването, които „прескачат“ в човека от домашни птици и прасета.

„Постоянно възникват нови разновидности на грипа, някои от които са смъртоносни, така че ‘свещеният граал’ е създаването на универсална ваксина, която да е ефикасна срещу всички грипни щамове“, казва проф. Аджит Лалвани, ръководил изследването.

Според данни на Световната здравна организация инфлуенцата убива между 250 000 и 500 000 души на година в глобален мащаб. 

В изследването на проф. Лалвани, проведено след избухването на пандемията през 2009 г., взели участие 342 души от Импириъл Колидж. Доброволците давали кръв и секрети за изследване и рутинно предоставяли информация за здравословното си състояние.

Изследователите установили, че тези, които се разболели по-сериозно от грипа, имали по-малко CD8 T клетки в кръвта си. Тези пък, които изкарали болестта леко или безсимптомно, имали повече от тях.

„Разкритията ни сочат, че ако накараме тялото да произвежда повече от този определен тип CD8 T клетки, можем да защитим хората от симптоматично боледуване“, казва проф. Лалвани. „Вече знаем как да стимулираме имунната система да произвежда CD8 T клетки чрез ваксинация… Това може да ограничи сезонния грип и да защити хората от бъдещи пандемии“, казва още той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: